Wijgers Homepage.

 

Hoofdmenu

Honkbal

2e wereldoorlog

Flora & Fauna

Discussie

 

 

 

 

 

 

DE VELDSCHEIDSRECHTER

De veldscheidsrechter heeft een hele aparte taak. Hij (of zij) assisteert de plaatscheidsrechter bij het uitoefenen van zijn functie op alle mogelijke gebied.

In de spelregels staan een paar taken welke specifiek zijn voorbehouden aan de veldscheidsrechter.

Hij maakt alle calls op het 1e en 2e honk.
Hij houdt in de gaten of de pitcher in contact is met de pitchersplaat tijdens het uitvoeren van de worp.
Hij controleert of de veldhonken regulier worden aangeraakt door alle honklopers.

Verder mag de veldscheidsrechter zich met bijna alle andere zaken bemoeien.  Het enige wat hij niet mag is het (tijdelijk) staken van de wedstrijd en een het spel doen beginnen of eindigen.

De veldscheidsrechter is het paar extra ogen die het spelletje in de gaten houden. Een goed ingespeeld team van scheidsrechters ontgaat op deze manier weinig wat er tijdens de wedstrijd gebeurt. Ik heb, zowel wanneer ik veldscheidsrechter of wanneer ik plaatscheidsrechter ben altijd de volgende afspraken met mijn collega:

De veldscheidsrechter registreert alle vangballen in het outfield. 
De plaatscheidsrechter houdt de honklopers in de gaten tijdens een hoge bal in het outfield.
De veldscheidsrechter maakt in principe ook een call op het 3e honk.
De veldscheidsrechter callt de binnenhoog-regel af.
De veldscheidsrechter callt schijn door de pitcher af. (afhankelijk van wie mijn veldscheidsrechter is en of ik dit aan hem/haar toevertrouw als ikzelf plaatscheidsrechter ben.)

Als veldscheidsrechter moet je er tijdens de worp door de pitcher altijd op bedacht zijn, dat je collega achter de plaat niet altijd goed kan waarnemen of een slagbeweging op tijd wordt gestopt of niet. In dat geval zal de plaatscheidsrechter op de waarneming van de veldscheidsrechter vertrouwen. Je mag dan uiteraard niet hebben staan slapen in het veld. Ook kan een veldscheidsrechter vaak beter beoordelen of een catcher de 3e slagbal van de pitcher vangt dan een plaatscheidsrechter. Die staat tegen de rug van de catcher aan te kijken, dus kan niet goed beoordelen of de bal wordt gevangen voordat hij de grond heeft geraakt. De veldscheidsrechter staat daar vele beter voor. Daarom zal indien de plaatscheidsrechter de slagman niet uitgeeft bij een 3e slag die wel wordt gevangen de plaatscheidsrechter verwachten dat de veldscheidsrechter de slagman alsnog uit geeft i.v.m.3 slag.

De veldscheidsrechter is minder toegerust dan zijn collega. Hij heeft óók een tellertje bij zich, net zoals de plaatscheidsrechter. Tevens dragen mannelijke veldscheidsrechters een tok en de veldscheidsrechter draagt een honkbalcap tegen de zon. Hij doet er verstandig aan om ten alle tijden zijn ogen gericht te houden op de bal, zodat hij in staat is deze altijd te ontwijken.

Het opstellen tijdens enige actie van de veldscheidsrechter is erg belangrijk en hieraan herkennen spelers vaak de ervaren scheidsrechter. Vooruitzien is ook erg belangrijk. De opstelling van een veldscheidsrechter in de baan van een worp is simpelweg levensgevaarlijk. Een bal aangegooid door een 3e honkman of een korte stop naar het 1e honk is op seniorenniveau als een kogel die door de lucht gaat. Sta je dan als veldscheidsrechter in de weg, dan heb je kans op zware verwondingen.

SPELREGELS.

De veldscheidsrechter dient als (mede)leider van de wedstrijd en vertegenwoordiger van de organisatie van de wedstrijd, meestal de sportbond, heel goed op de hoogte te zijn van alle spelregels. Hij zal deze naar beste eer en geweten uitvoeren voor, tijdens en na de wedstrijd. In jeugd en lagere seniorenklassen behoeft een veldscheidsrechter niet een spelregelcursus van de bond met goed gevolg te hebben afgelegd. Toch dient hij zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van de spelregels.

terug

 

 

Vraag even of je delen van deze site mag gebruiken voor je eigen gebruik.
Bij problemen met of vragen over dit web kunt u contact opnemen met webmaster@wijgers.nl.
Laatst bijgewerkt: 06 maart 2005.