Wijgers Homepage.

 

Hoofdmenu

Honkbal

2e wereldoorlog

Flora & Fauna

Discussie

 

 

 

 

 

 

 

 

DE HONKBALSCHEIDSRECHTER

 

Honkbal is een spel dat wordt gespeeld door 2 teams van elk 9 man. Eén team is de slagpartij, de andere is de veldpartij.

Het doel van de slagpartij is om de bal in het spel te brengen en via het 1e, 2e en 3e honk veilig de thuisplaat te bereiken en zo een punt te scoren. Het doel van de veldpartij is om dat te voorkomen en zo snel mogelijk 3 mensen van de slagpartij "uit" te maken waardoor de slagpartij de veldpartij wordt en de veldpartij zelf kan gaan proberen om als slagpartij punten te scoren. Als beide ploegen éénmaal een keer slagpartij zijn geweest spreken we van een inning.

DE SCHEIDSRECHTER

De taak van de scheidsrechter is, net als bij alle andere sporten, om het spel te leiden en in goede banen te leiden. Er zijn 2 soorten scheidsrechters bij honkbal. De plaatscheidsrechter en de veldscheidsrechter. Beiden hebben een uitgebreid takenpakket tijdens een wedstrijd waarvan ik hierbij zo goed mogelijk uitleg probeer te geven.

Als scheidsrechter moet je je vóór aanvang van de wedstrijd ervan overtuigen, dat de wedstrijd kan worden gespeeld. Het veld moet in orde zijn, bij voorkeur moeten de foutlijnen op het veld zijn getrokken, meestal met krijt, en de honken en de pitchers- en thuisplaat moeten aan de gestelde eisen voldoen en op de juiste afstanden ten opzichte van elkaar liggen.

Verder houd je je als scheidsrechter zoveel mogelijk afzijdig voorafgaand aan de wedstrijd. Je maakt afspraken met je collega over welke beslissingen welke scheidsrechter in principe neemt. Sommige dingen staan duidelijk omschreven in de spelregels, maar de meeste zaken mogen de scheidsrechters onderling overeenkomen. De veldscheidsrechter is een volwaardige functie binnen het honkbal, alhoewel daar soms nog wel eens anders wordt gedacht. Het enige wat persé de plaatscheidsrechter beslist is of een wedstrijd (tijdelijk) moet worden gestaakt (door slecht weer of door wanordelijkheden) en hij alleen bepaalt of de wedstrijd begint en eindigt.

AANWIJZEN VAN DE SCHEIDSRECHTERS.

Voor de wedstrijden in de 3e klasse en hoger van de senioren en van de topklasse junioren wordt de plaatscheidsrechter door de KNBSB (honkbalbond) aangewezen. In de hoofdklasse en 1e klasse geldt dit zelfs ook voor de veldscheidsrechter. Voor alle overige wedstrijden en alle andere jeugdwedstrijden worden de scheidsrechters aangesteld door de thuisspelende vereniging. In dit laatste geval zijn zij vaak lid van de thuisspelende vereniging, maar als het goed is, is daarvan heel weinig te merken uiteraard. De bondsscheidsrechters worden aangesteld door de bond. Deze scheidsrechters zijn lid van een andere vereniging dan de beide spelende teams in die wedstrijd. Indien enkel een plaatscheidsrechter door de KNBSB wordt verzorgd, dient de thuisspelende vereniging voor een gekwalificeerd veldscheidsrechter te zorgen. Ikzelf ben scheidsrechter bij twee verenigingen, te weten bij de Nieuwegein Diamonds als bij de Houten Dragons. Heel incidenteel ben ik ook bij andere verenigingen actief. Met pinksteren ben ik uitgenodigd bij HCAW om een wedstrijd te scheidsen op een internationaal juniorentoernooi, en af en toe sta ik wel eens bij Wyck Lions in Wijk bij Duurstede.

ATTRIBUTEN.

Om de tel niet kwijt te raken hebben beide scheidsrechters een tellertje bij zich waarmee kan worden bijgehouden hoeveel slag- en wijdballen de slagman heeft gehad en hoeveel mensen er zijn "uit" gegeven. Ook het aantal gespeelde innings wordt op dit tellertje bijgehouden. De plaatscheidsrechter draagt verder nog een tasje aan zijn broekriem waarin twee reserveballen worden bewaard.

terug

 

Vraag even of je delen van deze site mag gebruiken voor je eigen gebruik.
Bij problemen met of vragen over dit web kunt u contact opnemen met webmaster@wijgers.nl.
Laatst bijgewerkt: 20 februari 2005.